Svájcban az új építések tilalma növeli az üdülési célú ingatlanok árait

Alpesi ház tulajdonlása Svájcban már régóta a jólét és személyes siker jelképe. Az elmúlt négy évtizedben több mint 400 ezer ilyen házat építettek – ennek azonban vége.

2013 májusában elfogadtak egy törvényt, mely korlátozza további ingatlanok építését olyan régiókban, ahol az üdülési célú ingatlanok aránya magasabb, mint 20 %. A svájciak aggódnak, hogy az építések további bővülésével sérülhetne az érintetlen alpesi táj.

Az üdülési célú ingatlanok tulajdonosait Svájcban már évek óta kritika éri, mert hétvégi házaikat és hegyi házaikat az év túlnyomó részében üresen hagyják. A városok és falvak szeretnék megakadályozni, hogy a bájos alpesi falvak "szellemvárosokká" váljanak, ahol a látogatók csak zárt ablaktáblákra, üres virágcserepekre és zárt ajtókra találnának.

Az építést korlátozó törvény egyes tanulmányok szerint a legérzékenyebben Valais, Graubünden és Ticino régiókat érinti majd. Az ingatlanárak növekedése a svájci Alpok központjaiban nem váratott magára - az elmúlt hónapokban az ingatlanárak mintegy 15 %-al emelkedtek, és a növekedés még korántsem ért véget. Már most is elég magasak az árak, a legjobb svájci régiókban egy négyzetméter ára közel 20 ezer amerikai dollár. Ezzel szemben a hasonló minőségű alpesi házak a híres francia és osztrák régiókban már 4 ezer dollár négyzetméterenkénti áron kaphatók.

Az ingatlanárak emelkedése mellett az építési tilalom nagymértékben elősegítheti a szállodák és panziók fejlődését, itt a szálláshelyek iránti kereslet növekedésére számítanak. Még a svájci frank folyamatos erősödése ellenére is ebben az ágazatban nagy fellendülésre lehet számítani.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: