Milyen irányban mozdulnak majd az ingatlanok árai Spanyolországban?

A spanyolországi ingatlanok csökkenő árai a minimumot 2012-ben érik el. Ekkor 25 %-al lesznek alacsonyabbak, mint a gazdasági válság előtt, ez a becslés szerepel a Bank of Spain éves jelentésében.

A spanyol kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az árak a minimumot már elérték és tovább nem fognak csökkenni. A mai napig az árak csökkenésének mértéke elérte a 15,4 %ot.

Josep Oliver barcelonai közgazdász és a CatalunyaCaix takarékpénztár jelentésének szerzője szerint az új házak árai további tíz százalékkal fognak csökkenni, ezzel ismét "ésszerű és elérhető" átlagárak keletkeznének, melyek 1998 és 2003 között voltak, mielőtt az ingatlanpiacon megindult a nagy fellendülés.

Más véleményen van José Blanco, fejlesztési miniszter, szerinte az árak már eléggé alkalmazkodtak az új helyzethez és nem valószínű, hogy tovább csökkennének. Szerinte egyes régiókban már a kereslet is nőtt.

A CatalunyaCaix jelentése alapján 2010 végén az országban közel 800 ezer el nem adott ház volt, ezek 85 %-a a Földközi-tengeri partvidékeken. Az idén mintegy 150 ezer új házat fognak befejezni, 2012-ben pedig 125 ezret. Ez kevesebb, mint a kormány által előirányzott 138 ezer, ami a fejlődés újraindítását hivatott gyorsítani.

A Banco de España szerint a válság kezdete óta a befektetések lakáscélú ingatlanokba Spanyolországban a felére csökkentek.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: