Újra fellendült a spanyol ingatlanpiac

Spanyolországban az európaiak évek óta vásároltak ingatlanokat – nyaralókat és állandó lakhelyre épült ingatlanokat egyaránt. A 2007 óta tartó válság korlátozta az építést és a vásárlást, de az elmúlt években tart a fellendülés.

A magyarok spanyol ingatlanok iránti növekvő érdeklődését Rejcha Jan, a külföldi ingatlanokra specializálódott Rellox társaság ügyvezetője is alátámasztja. Az ingatlanválság alatt a magyarok spanyol ingatlanok iránti érdeklődése gyakorlatilag nulla volt. Mindenki aggódott a további fejlemények miatt. Azonban az elmúlt három évben, amikor a spanyol ingatlanpiac stabilizálódott, egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a magyar ügyfelek köréből is. Jelenleg Spanyolország, Horvátországgal együtt a magyar befeketetők leggyakoribb célpontja.

További jó hír a befektetők számára a jobb megközelíthetőség. Ez az új közvetlen repülőjáratoknak köszönhető, amelyek Közép- Európából számos spanyol városba repülnek. Majdnem az összes járat egész éves, nem csak a nyári szezon alatt üzemel.

Spanyolországban folytatódik az inatlanárak növekedése. 2018 májusában az átlagárak a legtöbb területen magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában. Az egész ország ingatlanpiaci árindexe 4,22 %-kal nőtt. A spanyol tengerparti régiók indexe 2,98 %-kal nőtt, a Baleár-szigetek és a Kanári-szigetek pedig 1,9 %-kal. A spanyol ingatlantpiac adatai az ingatlanpiacokra szakosodott TINSA cégtől származnak.

A legutóbbi növekedés ellenére a spanyol ingatlanárak még mindig néhány tíz százalékkal alacsonyabbak mint 2007-ben. A kontinentális partvidéken akár 42 %-kal. 2007 – 2015 között Spanyolországban jelentősen csökkentek az ingatlanárak. 2016-ban ez változni kezdett és 2017-ben jelezték az elmúlt évtized legdinamikusabb növekedését. Az eladott ingatlanok száma is 14,6 %-kal növekedett az előző évhez képest: 464 423 eladott ingatlan.

Régió/ingatlanárak Május 2017 vs Május 2018 Május 2018 vs 2007 átlag Átlagár EUR/ nm
Egész Spanyolország 4,22 % -36 % 1410
Kontinentális partvidék 2,98 % -42 % 1372
Kanári-szigetek és Baleár-szigetek 1,9 % -25 % 1440


A legnépszerűbb spanyol helyszínek, ahol a magyarok ingatlanokat vásárolnak – Costa Blanca és Costa del Sol. Costa Blanca-n már 150 000 euróért vásárolhat új építésű apartmant, sétatávolságra a tengertől.

Costa del Sol egy kiváló terület a tengernél, a golfpályák közelében. Kiváló szolgáltatásokat kínál az egész év folyamán. Főleg Marbella és a szomszédos Puerto Banus kikötő kivételes helynek tekinthetők, amelyek alkalmasak az egész éves lakhatásra. A legújabb projekt ezen a területen fekszik – Playa Cabopino apartmanok. Marbella nagyon népszerű, és a tenger közelében már nincs sok szabad telek. Ez a projekt mindössze 500 méterre fekszik a tengertől.

Rejcha Jan, a külföldi ingatlanok értékesítésére szakosodott Rellox társaság igazgatója, aki a Playa Cabopino projektet értékesíti Magyarországon írja az alapvető paramétereket. „A projekt összesen 27 apartmanal rendelkezik. Jelenleg 110 nm-től 300 nm-ig vannak szabad apartmanok, amelyek ára nettó 365 000 eurónál kezdődik. A tulajdonos egész évben használhatja az apartmanját. Számos magyar Dél-Spanyolországba tölti a Karácsonyi és a Húsvéti ünnepeket, vagy csak lejárnak golfozni a téli hónapok alatt. Az ingatlanok ezen a területen kiváló befektetésnek is minősülnek. Az ingatlan további bérbeadásának esetén a hozamok elérhetik a 6 – 8 %-ot. Ezek a hozamok a működési költségek levonása után és adózás előtt értendők. Marbella az egyike azon kevés spanyolországi területnek, ahol az ingatlanárak még a válság idején sem csökkentek.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: