Ingatlanvásárláskor Spanyolországban milliókat takarít meg

Budapest, 2011.10.24. – A spanyol kormány csökkentette az új ingatlanok vásárlására kivetett ÁFA-t. Az év végéig a vevő a korábbi 8 százalék helyett csupán 4 százalékot fizet. Egy 200 ezer euró árú ingatlan esetében a megtakarítás 8000 euró. Egyes ingatlanfejlesztők a vevők megszerzése érdekében a vevő helyett a fennmaradó ÁFA-t is megtérítik.

A kormány ettől a lépéstől az ingatlanpiac élénkülését várja, első sorban az el nem adott új ingatlanok számának csökkenését. Ma Spanyolországban 687 523 el nem adott új ingatlan van, míg ezek száma tavaly 688 044 volt. A csökkenés az előző évhez képest csupán 0,08 százalék volt.

"Arra számítunk, hogy a spanyolországi ingatlanok iránt érdeklődők között sokak számára az ÁFA csökkentése ösztönzés lehet arra, hogy még az idén vásároljanak ingatlant," mondta Jan Rejcha, a Rellox ingatlanközvetítő iroda igazgatója, mely a külföldi ingatlanok vásárlására és eladására szakosodott kedvelt üdülőrégiókban.

A Rellox társaság a spanyol ingatlanfejlesztőkkel együttműködve egyes projekteknél további kedvezményeket kínál. A vevő nem fogja fizetni a fennmaradó 4 százalékos ÁFA-t sem. Ezt az összeget a spanyol ingatlanfejlesztő téríti meg. "Ennek feltétele, hogy az ingatlanvásárlást, ideértve minden formális tartozékát, 2011 végéig be kell fejezni," figyelmeztet Jan Rejcha.

Az ÁFA módosítása az idei év augusztus 21-e és december 31-e közötti időszakban érvényes. Az ÁFA számításának alapja az ingatlan alap vételára, a vevő így az adásvételi szerződésben szereplő vételár 4 százalékát megtakarítja. Egy 200 eurós árú ingatlan vásárlásakor a vevő 8 000 eurót takarít meg, sőt egyes projekteknél 16 ezer eurót.

A spanyolországi ingatlanok iránti érdeklődés a magyar befektetők között ismét növekszik. Az ingatlanok vételárai a 2007 évi csúcs óta Spanyolország szárazföldi régióiban átlagban 27 százalékkal csökkentek, a szigeteken – a Baleár-szigetek és Kanári-szigetek – kb. 17 százalékkal. Egyes ingatlanfejlesztők azonban 2011-ben a minőségi projekteknél az érdeklődés növekedését tapasztalták – a tavalyi évhez viszonyítva 25 százalékkal is.

Nyilvánvaló, hogy az ügyfelek a minőségi projekteket és helyeket keresik. Ezek iránt nagyobb az érdeklődés azok között, akik az ingatlan saját célra kívánják használni. Ennek oka az ideális éghajlat, gyönyörű strandok több száz kilométer hosszúságban és az ideális golfpályák.

A vevők érdeklődése ma elsősorban a kedvelt tengerpartokra irányul, mint amilyenek a Costa del Sol vagy Costa Blanca. Az új apartmanok árai 120 ezer eurónál kezdődnek, a sorházaké 200 ezer eurónál és az önálló házaké 300 ezer eurónál. Sok új házat építenek a golfpályákon vagy a strandok közelében. Vonzó lehet a bérbeadás lehetősége is, mely ezeken a helyeken kiválóan működik.

Kissé mások a feltételek Mallorcán, mely ugyan spanyol, de ugyanakkor eltér az ország többi részétől. Mallorca nagyobb luxust kínál, a szolgáltatások színvonala itt magas, és vásárolt itt házat több híres személyiség is. Mindez hatással van az ingatlanok áraira is, az új apartmanok árai itt 200 ezer eurónál kezdődnek.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: