Befektetések bérlakásokba Európában

A bérbeadásra szánt ingatlan vásárlása jól ismert befektetési stratégia. A helyi ingatlanok mellett a befektetők ilyen típusú befektetéseket külföldön is megvalósíthatnak.

Ma a Rellox társaság ügyfelei gyakran vásárolnak külföldön bérbeadásra szánt ingatlant elsősorban az ismert üdülőkben. Az ingatlant részben saját maguk használják, az év további részében turistáknak adják ki rövid időtartamokra. Ilyen célból vásárolnak ingatlanokat elsősorban a tengernél és az Alpokban. Ennek alternatívája az ingatlanvásárlás európai nagy- és világvárosokban, mint amilyenek London, Berlin, Párizs, stb.

Bevezetőül el kell mondani, hogy a külföldön az ingatlanvásárlás az ingatlan helye szerinti ország jogrendje és adózási rendszere alapján zajlik, így a befektetések feltételei eltérőek. Az országok többségében azonban a külföldi befektetők általi ingatlanvásárlásnak nincsenek akadályai. Azonban így is ismerni kell nemcsak az ingatlanvásárlás, hanem az ingatlan használatának részletes feltételeit is. Egyes ingatlanokat ugyanis nem szabad bérbe adni.

Miért világváros

A nagy városok és világvárosok, mint amilyenek Berlin, Párizs és London, de a régióközpontok esetében is az alapvető előny azok gazdasági, politikai és demográfiai szerepe. Ezek többnyire gazdaságilag erős agglomerációk, melyek vonzzák a befektetéseket a szolgáltatásokba, iparba, infrastruktúrába, stb. A nagyvárosokba ezért nemcsak az adott ország lakosai költöznek, hanem külföldiek is. Ráadásul ezek a városok kedvelt turista úticélok is. Mindez növeli a lakóingatlanok, természetesen beleértve a bérlakások iránti keresletet is. A bérlakásba befektető így több változat közül választhat: vásárolhat ingatlant bérlővel együtt, vagy üres ingatlant és tartósan bérbe adhatja, esetleg turistáknak adhatja bérbe rövid időkre.

Jan Rejcha a külföldi ingatlanok értékesítésére szakosodott Rellox társaságból megjegyzi: „A bérbeadásból származó jövedelem általában magasabb a standard típusú kisebb lakásoknál, mint a luxusingatlanok esetében, ahol az összbevételek ugyan magasabbak, de a megtérülésre nagy hatással van az induló befektetés összege. Másrészt a luxus ingatlanoknál vonzó lehet az ingatlan értékének növekedése (árnövekedésre számító spekuláció).“

Megtérülés számítása

A befektetés végső megtérülésének számításakor a bérbeadásból származó jövedelem mellett figyelembe kell venni az ingatlanvásárlással kapcsolatos járulékos költségeket is. Ezek a költségek az egyes országokban eltérőek. A megszokott az, hogy a vevő fedezi az összes átruházási illetéket, beleértve az ingatlanátruházási adót is.

Fontos megemlíteni, hogy a bérbeadásból származó jövedelmet ott adóztatják meg, ahol keletkeznek, tehát külföldön. Az országok többségével, melyekben a mi állampolgáraink befektetnek, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény van érvényben, így ez után a jövedelem után nem fizet kétszer adót. Ma az európai országok többséget az adók növelése felé hajlik, ezért mindig ellenőrizni kell a mindenkori adómértékeket.

A cikk további részében a bérlakásba befektetni kívánók számára érdekes helyekkel fogunk foglalkozni olyan nagy európai városokban, mint London, Párizs vagy Berlin.

» Látogasson el a városok és világvárosok ingatlanjait kínáló oldalra

Kapcsolódó cikkek:

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: