Az osztrák ingatlanpiac továbbra is növekszik

Az osztrák ingatlanpiac kilenc év növekedés után továbbra is viszonylag jelentősen gyarapodik. Azonban az elmúlt évben az árak növekedése kissé lelassult.

A bécsi ingatlan árindex 2012-ben 13,09 %-al nőtt (ill. 10,02 %-al megtisztítva az inflációtól). Csak a negyedik negyedévben volt egy kisebb visszaesés, kb. 0,65 %-al. A többi szövetségi tartományban is emelkedtek az árak, 2012-ben átlagosan 8,46 %-al. Ez derül ki az Osztrák Nemzeti Bank adataiból.

Bécsben az ingatlanok négyzetméterenkénti ára 2500 és 3300 euró között mozog. Ezzel szemben Kitzbühelben, az egyik legismertebb tiroli üdülőrégióban a legolcsóbb apartmanok ára 360 000 euró körüli, a luxus hegyi házak árai elérhetik a néhány millió eurót is.

A bécsi ingatlanok árai 2004 harmadik negyedéve óta stabilan emelkednek. A 2003 és 2012 közötti fellendülésben az árak 89,5 %-al emelkedtek. Másutt Ausztriában az emelkedés nem volt ennyire stabil, és csak 31,8 % volt. Ennek oka részben az építési telkek hiánya a fővárosban és a a kínálatnál magasabb kereslet.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 harmadik negyedévében 9 689 új házat és lakást vettek használatba, ami közel 9,4 %-os évközi növekedést jelent. Az új ingatlanok összes alapterülete több, mint 2 900 000 négyzetméter volt. Az 1996 és 2000 közötti időszakhoz viszonyítva ezek még mindig viszonylag alacsony értékek.

Arra lehet számítani, hogy a piac erős marad 2013-ban is, kisebb kilengéseket azonban nem lehet kizárni. A szakértők szerint a stabilan magas keresletnek köszönhetően az átlagos ingatlanárak tovább fognak emelkedni.

Miért ennyire specifikus a bécsi ingatlanpiac

Annak oka, hogy Bécsben a helyzet eltérő, abban is kereshető, hogy az ingatlanok tulajdonosi szerkezete Bécsben más, mint a fővároson kívül. Az ingatlan mintegy 70 %-a befektetők, bankok és más üzleti társaságok tulajdonában van. Figyelembe véve az erős keresletet és a korlátozott kínálatot, az árak emelkedése viszonylag gyors. Az utóbbi időkben az is nyilvánvalóvá vált, hogy a 100 négyzetméter feletti lakóterületű ingatlanok árai gyorsabban növekednek, mint a kisebbeké - ennek oka ismét a korlátozott kínálat.

A bérleti díjak továbbra is stabilak

Bécsben a legmagasabb a bérbe adott ingatlanok aránya (77,8 %), amíg Ausztria egyéb tartományaiban ez az arány 58 % körül van. Az ingatlanok emelkedő árai és a lényegében stabil bérleti díjak így az ingatlanok értékének vonzó növekedését vonja maga után, miközben a bérbeadásból származó jövedelem viszonylag alacsony marad.

A múlt század 90-es éveiben jelentkező túlkínálatnak következménye a bérleti díjak csökkenése volt. Ez 2000-ben ért véget és 2001-ben kissé emelkedtek. 2002 óta a bérleti díjak alig változtak és a legutóbbi elemzések alapján a közlejövőben sem lehet jelentős növekedésre számítani.

Bécs: kisebb alapterület = magasabb átlagos hozam

A statisztikákból az derül ki, hogy érdemesebb Bécs központján kívül eső, inkább kisebb ingatlanokba befektetni. Tekintettel az ingatlanok magas vételáraira közvetlenül Bécs belvárosában, egyes esetekben a hozam 1 % körül mozog. Más negyedekben a hozam magasabb, 2 és 5 % közötti.

A négyzetméterekre átszámított hozammal számolva az 50 négyzetméteres alapterületű ingatlanoknál a hozam 5 % körüli. A közepes, 85-120 négyzetméterű lakásoknál a hozam kb. 3,6 %. 175 négyzetméter alapterületű lakásnál már a hozam 2,6 % körülivé csökken.

A bérbe adás hozama Bécsben

Ezzel szemben az alpesi üdülők ingatlanjainak bérbeadásból származó hozama általában 5 és 8 % között mozog. A további bérbeadásra szánt üdülési célú ingatlanoknál a tulajdonos a házat vagy apartmant minden évben néhány héten át saját céljaira használhatja, és itt töltheti a szabadságát.

Ausztria gazdasági növekedés előtt áll

A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet legfrissebb elemzései alapján arra lehet számítani, hogy az osztrák gazdaság a következő két évben 1,0 ill. 1,8 %-al fog növekedni. A helyzet kedvező alakulása (növekvő export és fogyasztás is) ellenére Ausztriának államháztartási hiánnyal kell megküzdenie. A munkanélküliség Ausztriában az uniós országok között a legalacsonyabb, és kisebb problémái ellenére Ausztria Európában a legstabilabb gazdasági helyzetű ország.

» Tekintse meg az ausztriai ingatlanok kínálatát.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: