Az ingatlanok árai Ausztriában tovább növekednek

Az osztrák főváros, Bécs, egyre jobban virágzik. A turizmus élénk, maga a város nagyon szép. Ezek azonban nem adnak választ arra, hogyan lehetséges, hogy az ingatlanpiac Ausztriában az elmúlt években folyamatosan erősödik. Más európai országokban ugyanis az élénkülést visszaesés követte.

Az Osztrák Nemzeti Bank adataiból kitűnik, hogy a lakáscélú ingatlanok árindexe az elmúlt évben az első negyedév végéig Bécsben 9,6 %-al nőtt (az infláció levonása után 6,9 %-al). Ami az idei év első negyedét illeti, az árak Bécsben 4,3 %a- növekedtek (ill. az infláció levonása után 3,9 %-al).

Hasonló a helyzet Ausztria tartományaiban is, az árak itt is nagyon gyorsan növekednek. Ausztriában (Bécs nélkül) az első negyedév végéig az árak 11 %-al növekedtek (ill. 8,3 %-al). Az elmúlt évhez viszonyítva az első negyedévi árak 8,5 %-al voltak magasabbak (az inflációt levonva 8,2 %-al), a 2011 utolsó negyedévi árai 1,2 %-al, a harmadik negyedéviek 4,1 %-al, míg a második negyedévben 2,9 %-al csökkentek. Amióta 2000-ben ezt az indexet bevezették, Ausztriában (Bécs nélkül) az árak növekednek.

Bécsben a házak árai 2004 harmadik negyedévétől folyamatosan növekednek. Az első kerületben, melyben a történelmi belváros is található, az elmúlt évtizedben az árak több mint megduplázódtak. 2005 első negyedévétől 2012 első negyedévéig Bécsben az árak 67 százalékkal nőttek (az infláció levonása után 45 %-al). Az ország tartományaiban ez 33 % (ill. 16 %) volt.

A főváros és a tartományok közötti különbségnek oka részben az, hogy Bécs belvárosában nehéz új házakat építeni. Továbbá az is, hogy Bécs a külföldi érkelődők számára vonzó lett, és ide áramlik a pénz a világ gyorsan fejlődő gazdaságaiból, Bécs esetében elsősorban Oroszországból. Bécs ezzel olyan kedvelt városok szintjére jutott, mint London vagy Párizs.

Más fővárosokhoz viszonyítva Bécsnek viszonylag kicsi a területe. Adminisztrációs központnak épült, és elég szokatlanul a belvárosi ingatlanok 70 %-a különböző intézmények, társaságok vagy bankok tulajdonában van.

Arra számítanak, hogy az ingatlanok árai Bécsben az év hátralévő részében is növekedni fognak, még az euróövezet válsága miatti becsült gazdasági csökkenés ellenére is. A magasabb árakra hatással van a magas kereslet és a nagyon korlátozott kínálat is. Az érdeklődés a nagyobb, legalább 100 négyzetméteres lakások iránt a legérezhetőbb.

Bécsben a bérbe adott ingatlanok aránya a világon a legmagasabbak közé tartozik, 2007-ben ez 77,2 % volt. Ausztria egészében ez az arány 58 % körül van. A bérleti díjak az utóbbi években elég alacsony szinten vannak, arra sem számítanak, hogy ezek a legközelebbi jövőben emelkednének.

Ami az új építéseket illeti, Ausztriában 2001 és 2004 között számuk 40 ezer egységre csökkent (ez a kilencvenes években kb. 66 ezer volt). A piac még nem épült fel, bár az új építések száma 2001-ben 43150-re növekedett.

Ha Ausztriában szeretne ingatlant vásárolni, az Alpokban vagy nagy városban, forduljon hozzánk bizalommal és kérjen kötetlen konzultációt.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: