A 2016 –os év az ingatlanárak emelkedését hozza Spanyolországban

A Standard & Poors nemzetközi hitelmínősítő intézet múlt heti előrejelzése szerint a spanyol ingatlanárak 2%- kal növekedni fognak. Ez a 2016 –os évben várható, azután, hogy a jövő évi árak elérik az alsó határt. De a külföldi befektetők számára attraktív régiókban, tehát a spanyol tengerparton, a Baleár-szigeteken stb. az árak már most növekednek.

A 2008 –as gazdasági válság a spanyol ingatlan szektorra pusztító hatással volt. Az ingatlanárak átlagosan 30% -kal csökkentek. Ez a bonyolult helyzet különböző területeken eltérő hatással volt. Costa del Sol tengerpartján az árak már 2012 –ben és a 2013 –as év elején a legalacsonyabb szinten voltak, azóta a leghíresebb üdülőhelyeken, mint például Marbella vagy Nueva Andalucía állandó áremelkedést jeleznek.

A többi Spanyolországi régióban, ahol a keresletet főleg a hazai vásárlók alkotják, a helyzet még rosszabb. Az árak a hitelminősítő intézet szerint ebben az évben további 2% -kal csökkenni fognak. A következő évben nem várható csökkenés, éppen ellenkezőleg, az év végére az árak további emelkedése várható. Az ingatlanpiacon való helyzetet befolyásolhatja az ÁFA (ingatlanoknál) esetleges növekedése is.

A spanyol gazdaság fellendülése a vártnál korábban történt. Ezt főleg a gyors ingatlan szektorba való befektetésnek köszönheti, valamint a növekvő importnak és a munkahelyek számának növekedésének (Standard & Poors).

A piacon, az individuális vásárlók mellett az amerikai és a brit ingatlanalapok is nagyon aktívak. Elsősorban a brit alapok végeznek nagyszámú akvizíciókat. Kihasználják a gazdag piaci ajánlatokat és határozottan nem tervezik a helyi tevékenységüket megszüntetni.

„A leggyorsabb áremelkedés és a szituáció javulása elsősorban a lukratív partmenti területeken és a nagyvárosokban várható, ahol az ingatlanok szélesebb választékával találkozhatnak” magyarázza Rejcha János a Rellox társaság ügyvezetője.

Egy másik tényező, amely kétségtelenül negatív hatással van a piac fellendülésére, a spanyol társadalom demográfiai változása. Az egyik legnagyobb jelensége az ún. agyelszívás. Spanyolországot az elmúlt 18 hónapban több mint 100 000 fiatal szakember hagyta el, így az ingatlanpiac elvesztette a fiatal progresszív vásárlóit, akik egyébként az első otthonukba fektették volna pénzüket.

A Standard & Poors hosszabb távon azt feltételezi, hogy a kezdeti piaci fellendülés lelassulhat, amennyiben az újonnan megszerzett bizalom miatt elkezdődik a túl masszív építési tevékenység. Ezzel számos új épület jönne létre és a javuló piaci helyzet, amely most egyensúlyba van, ellenkező irányba haladna.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: