Az alpesi apartmanok vonzzák a magyar turistákat és a befektetőket

Az idei téli szezonban (2017. november – 2018. február) az osztrák szálláshelyek 49 millió rekord vendégéjszakát, és 13,26 millió érkezést regisztráltak. A tavalyi szezonhoz viszonyítva ez 5,7%-os, illetve 4,8%-os növekedést jelent. Jelentősen nőtt a magyar látogatók vendégéjszakáinak száma - évközi 5,6%-kal. A legnagyobb érdeklődés a további (kereskedelmi) bérbeadásra szánt lakások iránt volt.

A turisták növekvő érdeklődése az alpesi „kereskedelmi”apartmanok iránt nagy hatással van az osztrák alpesi befektetési célú ingatlanok növekvő keresletére. Az interjúban ezt a trendet a külföldi ingatlanok értékesítésére szakosodott Rellox társaság értékesítési menedzsere is megerősítette.

A magyar alpesi ingatlanok iránt érdeklődő ügyfelek inkább saját használatra, vagy további bérbeadásra vásárolnak ingatlanokat?

A magyar ügyfelek 70 százaléka saját használat és további bérbeadás kombinációjára vásárol ingatlanokat az osztrák Alpokban. Azonban az ingatlan saját használata még mindig kulcsfontosságú számukra. Azokat a helyeket választják, ahol a téli és nyári szabadságukat szeretnék eltölteni az Alpokban.

Az ingatlanok ebben a módban személyes tulajdonba kerülnek eladásra?

Igen, az ingatlan az ügyfél személyes tulajdonbába kerül, tehát az bármikor értékesíthető. Ezen kívül, a tulajdonos számára egy ingatlankezelési rendszer, illetve az ingatlan további bérbeadásával kapcsolatos szolgáltatások is a rendelkezésére állnak. Ez a legtöbb tulajdonos számára jelentős előnyt jelent.

Milyen az osztrák ingatlanpiac jelenlegi helyzete?

Az osztrák ingatlanpiac a legstabilabb piacok közé sorolható. 2017–ben a lakóingatlanok ára 3,8%-kal nőtt. Az alpesi üdülőhelyekben fekvő ingatlanok esetében egyértelmű tendencia mutatkozik – a resortok magasabb színvonalú építése. Az ingatlan tulajdonosai számára szállodai jellegű szolgáltatások állnak rendelkezésére. Ez a tendencia természetesen világszerte egyértelmű, nemcsak Ausztriában.  

A Rellox társaság közösen egy híres osztrák ingatlanfejlesztővel új projektet mutatnak be a tiroli olimpiai régióban. Mi teszi ezt a projektet érdekessé?

Ha meglátogatják az építés helyszínét, rögtön az Alpokra és a völgyre nyíló nyílt kilátás kápráztatja majd el Önöket. Ez a kilátás majdnem az összes (39) tervezett apartman esetében megmarad. A projekt részéhez egy gyönyörű, nyílt kilátással rendelkező terasz is hozzá tartozik.Mi tartozik még majd a resorthoz?

Az egész projekt 4*S aparthotelként épül. A létesítményben lesz recepció, fitnesz, wellness, végtelenített medence, étterem és az említett terasz. Továbbá mélygarázsos parkolóhelyek is rendelkezésre állnak. Az apartmanok teljesen berendezve és felszerelve kerülnek értékesítésre. A tapasztalataimból elmondhatom, hogy az ingatlanfejlesztő valóban odafigyel a belső terek kialakítására.

Hogyan lesz beállítva a projekt további bérbeadása?

A létesítmény egy kisebb 4*S szállodalánc alatt fog működni. Ez a szállodalánc főleg a top alpesi síközpontokban van jelen. A várható hozamok (az apartman típusától függően) az első évben elérhetik a 4,52%-ot. A következő években a hozamok növekedése várható.

Milyen lesz a tulajdonosok nettó nyeresége?

A hozamok már az összes működési és egyéb költségek levonása után vannak feltüntetve. Tehát adózás előtti nettó hozam. A bérbeadásból származó adózás előtti hozamok a teljes kezdeti beruházáshoz viszonyítva kerülnek százalékos arányban kiszámításra, beleértve az egyszeri átíratási költségeket (ingatlan-átruházási adó, ingatlan-nyilvántartásba vétel díja stb.).

Mi a helyzet az ÁFA-val az ingatlan vételárából?

Mivel a resortban található ingatlanok elsősorban további bérbeadásra, tehát vállalkozási célra vannak tervezve (lehetséges azok részleges saját használata). Abban az esetben, ha a tulajdonos Ausztriában (természetes vagy jogi személyként) áfa-fizetőként regisztrált, jogosult – részben vagy egészben – visszakérni a vételár ÁFA tartalmát.

Ez bonyolult folyamat?

Nem. Minden úgy van beállítva, hogy a Rellox társaság a vevőnek egy szolgáltatási csomagot biztosít, hogy a vásárlási folyamat gyorsan és problémák nélkül zajlódjon le. Ugyanez vonatkozik az ingatlan további bérbeadására is. Ezen kívül a Rellox társaság magyarul beszélő osztrák adótanácsadó szolgáltatásait is biztosítja.

Kinek ajánlja ezeket az apartmanokat?

Főleg az aktív családok számára, akik szívesen töltik itt aktív üdülésüket - télen és nyáron egyaránt. Nagy előny, hogy a terület kétszezonos – tél, nyár. Ez fontos a bérleti díjak és a saját használat szempontjából is. Az emberek élvezik a nyári szezont ebben az olimpiai régióban.Milyen tevékenységeket kínál ez a régió?

A régióban nagyon sok tevékenység kínálkozik – természetesen a téli sportok, mivel a régió főleg a sífutásról ismert, de a síelési körülmények is kiválóak. Télen nyitott korcsolyapálya is rendelkezésre áll, vagy kipróbálhatják a biatlont is.

És nyáron?

Úszásra alkalmas természetes tavak. A projekt közelében fekszik Tirol egyik legmelegebb tava, nyáron a víz hőmérséklete eléri a 25 fokot. A golf szerelmesei számára is számos lehetőség kínálkozik. Továbbá a régió kerékpárosok és hegymászók számára is ideális. A wellness fanatikusok számára ajánlanám a Seefeld városában fekvő Olimpia wellness központot.

Mikor készül el a resort?

Az építés kezdete 2018 őszére van tervezve. Tervezett átadás 2019/20 téli szezon. A vevők még változtathatnak az egységek belső tereiken a saját kívánságaik szerint.

További információkért, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

www.pure-moesern.hu

Forgács Péter

M: +421 949 880 075
M: +420 734 445 094
E: peter.forgacs@rellox.com

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: